fredag den 16. februar 2007

Folkekirken har allerede (adgang til) et kontor i Bruxelles

Skal folkekirken have en lobbyist i Bruxelles, er der blevet spurgt i debatten.

Ja selvfølgelig, tjaa måske, eller nej det ved en vis Herre i Himlen den ikke skal. lyder svarene.

Faktum er at folkekirken allerede har adgang til et kirkeligt kontor i Bruxelles som fremlægger kirkelige synspunkter i forhold til EU. Folkekirken er nemlig medlem af den brede, tværkirkelige organisation Konferencen for Europæiske Kirker (KEK), som tæller 125 protestantiske og ortodokse kirker fra cirka 30 europæiske lande. Som man hurtigt kan regne ud er der også kirker fra lande udenfor EU repræsenteret. Den største medlemskirke er for eksempel Den russiske ortodokse kirke. De har forøvigt også deres eget lobbykontor i Bruxelles...

KEKs hovedkontor ligger i Geneve. Afdelingen i Bruxelles hedder Church and Society Commission, og det er dem der arbejder i forhold til de europæiske institutioner. En nærmere udredning af dette gav Simon Kangas Larsen på debatmødet Kirkelige stemmer i EU. Se en TV-optagelse af hans oplæg her.

En anden vigtig kirkelig aktør i Bruxelles er - naturligvis - den Romersk Katolske Kirke. Deres organisation i Bruxelles hedder COMECE. Katolikkerne er ikke medlem af KEK, men de samarbejder på en lang række områder.

Folkekirken er også medlem af Fællesskabet af Protestantiske Kirker. Deres hovedkvarter ligger i Wien, men de har en medarbejder udstationeret hos KEK i Bruxelles.

Han har blandt andet til opgave at give et protestantisk input til debatten.

Ingen kommentarer: