tirsdag den 30. september 2008

Tyrkiet ind i EU - for de kristnes skyld

De ortodokse kirkers symbolske overhovede, Patriark Batholomæus har netop talt i Europa-Parlamentet. Det er et led i det europæiske år for interkulturel dialog hvor flere religiøse overhoveder har indtaget den høje talerstol.

Patriarken holder til daglig til i Konstantinopel, også kendt som Istanbul. Overfor EU-parlamentet udtrykte han sin meget stærke støtte til at EU skal holde fast i at optage Tyrkiet som medlemsland, "så det store land på grænsen til Asien kan agere som brobygger mellem øst og vest og mellem islam og det kristne flertal i Europa" sagde han, ifølge Kristeligt Dagblad.

Nogle havde måske ventet at han ville sige det modsatte. Inden for Tyrkiets grænser repræsenterer han et meget lille kristent mindretal der næsten ikke syner af noget i det store muslimske flertal. Og Tyrkiet er bestemt ikke altid for god til at respektere mindretallenes religiøse rettigheder - omend dette er blevet bedre i de senere år. Men netop derfor - siger Bartholomæus - er det vigtigt at de kommer med i EU. "Jeg håber at der med tilnærmelsen til EU vil komme en mere effektiv og positiv dialog end der har været før," siger han - stadig ifølge Kristeligt Dagblad.

Argumentet om at vi ikke skal have Tyrkiet med fordi det "kristne" Europa ikke kan rumme så stort et muslimsk land vinder med andre ord ikke gehør hos Tyrkiets mest prominente kristne overhoved.

Ingen kommentarer: