fredag den 23. marts 2007

Folkekirkens infocenter interviewer Karin Riis-Jørgensen

om hvorfor hun gerne vil have en folkekirkelig lobbyist i Bruxelles.
Interviewet er her.

onsdag den 21. marts 2007

Folk og Kirke på P1 - om Kirkerne og EU

Hør udsendelsen Folk og Kirke om Kirkerne og EU på dette link.

Den genudsendes på søndag d. 25. marts kl. 19.03-20.00.

I udsendelsen er jeg "guide" for Kåre Gade på en tur i Bruxelles hvor vi besøger de kirkelige organisationer Konferencen for Europæiske Kirker (KEK) og det katolske COMECE. Og taler med Karin Riis-Jørgensen i Europa-Parlamentet.



Rüdiger Noll er direktør for KEKs Church and Society Commission - organisationens afdeling i Bruxelles som tager sig af kontakten til de europæiske institutioner.










Henrik Lesaar arbejder som jurist hos den katolske organisation COMECE som arbejder i relation til de europæiske institutioner.

fredag den 16. marts 2007

Skal vi have en folkekirkelig lobbyist i Bruxelles?

Det er debatten om dette spørgsmål der især har præget kirke/EU-debatten siden vi holdt vores møde i Vartov: Kirkelige stemmer i EU d. 26. januar. På mødet foreslog Peter Lodberg fra Danske Kirkers Råd at folkekirken skulle have sin egen lobbyist i Bruxelles. For at kunne give lidt liberalt protestantisk modspil til katolikkerne, blandt andet

Jeg var egentlig lidt forundret over at det blev den debat der kom ud af det. For i mit hovede har vi allerede vores kontor i Bruxelles - nemlig hos Konferencen for Europæiske Kirker der på særdeles kvalificeret og nuanceret vis blander sig i debatten om EU og Europa på baggrund af en meget broget skare af protestantiske og ortodokse medlemskirker. KEK er i mine øjne gode til at fastholde mangfoldigheden af stemmer når det kommer til vanskeligere politiske spørgsmål, og set med folkekirkeøjne er det en klar fordel - for vi har jo lidt svært ved at komme med samlede svar fra vores kirke på de politiske emner.

Men problemet er selvfølgelig at KEKs arbejde ikke er særligt synligt i Danmark. Vi har Det mellemkirkelige Råd til at samle det op, men vi har ikke noget forum der kan svare når KEK fx spørger sine medlemskirker hvad de mener om Tyrkiets optagelse i EU (et spørgsmål som KEK netop endte med at give et meget nuanceret svar på på baggrund af mange forskellige tilbagemeldinger, men altså ikke fra folkekirken). Så i den ideelle verden er det stadig vores hjemmearbejde vi mangler at gøre: vi mangler platformen for den fælles demokratiske åbne debat i folkekirken - stedet hvor de forskellige kirkelige retninger og de mange nye netværk kunne mødes og tale med hinanden. Kald det kirkeråd eller synode eller hvad som helst. Det er altså underligt at vi i foreningsdanmark er så skrækkeligt bange for at indføre en central demokratisk struktur i vores kirke.

Nå, men den kommer nok ikke lige med det første. Men det behøver måske ikke betyde at vi ikke kan forholde os til det der foregår i Bruxelles. I mine øjne ville den bedste måde at gøre det på, være at folkekirken udstationerede en medarbejder på KEKs kontor i Bruxelles. Betalt af hvem der nu måtte have midler til det (Det mellemkirkelige Råd har desværre ikke). Personen skulle dels indgå som en del af KEKs stab og tage del i det løbende arbejde med at overvåge udviklingen i EU og Europa mere bredt. Derudover skulle vedkommende have særlige forpligtelser på at melde tilbage og være i dialog både med Det mellemkirkelige Råd og vores sekretariat i København - og hvem i folkekirken der ellers måtte være interesseret. Derudover skulle personen have nogle forpligtelser overfor danske politikere i Bruxelles og Strasbourg der måtte ønske det (lad os straks tage Europarådet med ind nu vi er i gang). Hvis fx Karin Riis-Jørgensen gerne ville kunne vende noget hun opfatter som stærk katolsk lobbyisme med en fornuftig mainstream person fra folkekirken med godt kendskab til Europa, ville den danske ansatte på KEKs kontor være en hun kunne henvende sig til.

Modellen er allerede i funktion. De britiske kirker er gået sammen om en ansat hos KEK i Bruxelles, og det samme er den svenske og den finske kirke. Og det protestantiske Leuenberg Kirkefællesskab (som folkekirken også er med i) har minsandten også en medarbejder ansat hos KEK. KEK er med andre ord blevet platformen for de protestantiske kirkers arbejde i Bruxelles. Kun tyskerne har deres eget kontor, men de er til gengæld i tæt samarbejde med KEK.

De ortodokse har organiseret sig på en lidt anden måde. De har også KEKs kontor, men de benytter derudover en model med at have biskopper udstationeret på eget kontor i Bruxelles (den russisk ortodokse kirke, den græsk ortodokse kirke og Det Økumeniske Patriarkat (i Konstantinopel/Istanbul)) eller de har biskopper der rejser i pendulfart til Bruxelles.

Det ville være helt skørt, synes jeg, hvis vi fra netop dansk side begyndte at skabe parallelle strukturer når nu vi har noget der fungerer udmærket i forvejen - og som vi ville have gode muligheder for at få mere indflydelse på og mere udbytte af end vi i forvejen har (og det er ikke så lidt endda). Lad os da bakke op om dette.

Det vil så ikke altid være i modspil til katolikkerne, for langt hen ad vejen er kirkerne faktisk ret enige - det gælder fx samarbejdet om flygtninge og indvandrere og generelt omsorgen for de svageste i samfundet - plus arbejdet for menneskerettighederne. De kan slet ikke forstå at man som kirke kan være imod dette.

Danmark er leveringsdygtige i mange specialprodukter... Også teologisk...

Er der nogen der læser med på dette? I må meget gerne kommentere og give jeres mening til kende. Det kunne faktisk være sjovt.

Og husk så at høre Folk og Kirke på mandag!

torsdag den 15. marts 2007

Debatten raser videre...

Pyha, man bliver jo helt forpustet som debatten om kirken, EU, folkekirkelige lobbyister og Gud i forfatningen (eller ej) har taget fart.

Dagens udgave af Kristeligt Dagblad myldrer med artikler om emnet.

Forsiden: Danske parlamentarikere vil have Gud ud af EU
De fleste danske europa-parlamentarikere har skrevet under på at de ikke vil have en reference til Gud eller kristendommen i EUs forfatning - som svar på et øget katolsk pres for netop dette.

Side 6: Protestanter lobbyer også
Artikel af Birthe Pedersen som har besøgt KEK i Bruxelles og interviewet Doris Peschke som arbejder i Churches Commission for Migrants in Europe (CCME) og laver lobbyarbejde for flygtninge og indvandrere.

Birthe Pedersen får udnævnt Doris Peschke til at være talsmand for KEK hvilket må siges at være en sandhed med modifikationer, for CCME er en selvstændig organisation der er ved at blive integreret med KEK (og deler kontor med KEK).

Side12 Hun vil have Gud ud af EU
Portræt af Europa-Parlamentariker Karin Riis-Jørgensen som har gjort sig bemærket ved at tale for en folkekirkelig lobbyist i Bruxelles som modvægt til den katolske indflydelse.

Folk og Kirke om EU og Kirkerne
Talsmand for KEK i Bruxelles er derimod Rüdiger Noll som er direktør for KEKs kommission for Kirke og Samfund. Ham mødte jeg sammen med ¨DRs Kåre Gade da vi i forrige uge besøgte Bruxelles. Vi lagde også vejen omkring katolikkernes organisation COMECE, og vi havde en samtale med selv samme Karin Riis-Jørgensen i Europa-Parlamentet. Det er der kommet en Folk og Kirke udsendelse ud af som kan høres mandag d. 19. marts kl. 13-14 på P1 og derefter på www.dr.dk/tro og på podcast. Det mere præcise link er her: