torsdag den 12. april 2007

Kirker i Europa (nogenlunde) enige om menneskerettighederne

I de senere år har der været en diskussion blandt Europas kirker om hvordan man egentlig skulle forstå menneskerettighederne. Det var den russiske ortodokse kirke der rejste spørgsmålet på en måde der i hvert fald i mine ører lød noget foruroligende.

Nu har KEKs kommission for Kirke og Samfund i Bruxelles holdt et møde på højt plan med den russiske ortodokse kirke om sagen. Ifølge pressemeddelelsen og det fælles communiqué ser det ud til at de er kommet til enighed.

Det er især spørgsmålet om religionsfrihed der har været problematisk - og især især når det kommer til kollektive rettigheder - læs: andre kirkers rettigheder i Rusland som den ortodokse kirke opfatter som sit "kanoniske territorium" (næsten lige som nogen måske synes at Danmark er folkekirkens kanoniske territorium...?).

Drøftelserne kom - naturligt nok - også ind på forholdet mellem kirke og stat. Tilsyneladende er der enighed om at både majoritets og minoritetskirker har rettigheder - og skal respektere hinanden.

jeg kunne godt tænke mig at få nogle menneskeretseksperter til at kigge dette nærmere efter i sømmene, men umiddelbart er det beroligende efter nogle af de lettere hårrejsende udsagn jeg ind imellem har hørt fra højt ærede russiske repræsentanter på møder i i europæisk kirkeregi.

Ingen kommentarer: