fredag den 25. januar 2008

Grønne menigheder og miljø i kirken

Kristeligt Dagblad kører stort tema om kirke og miljø i dag. Jeg er selv interviewet på forsiden i en artikel om grønne menigheder. Inspirationen til at lave grønne menigheder kommer blandt andet fra Den norske Kirke, men også kirker i Sverige, Tyskland, England og mange andre steder er stærkt engageret i miljøspørgsmål og klimadebat.

I dagens avis er der også en lang temaartikel på forsiden af "Liv og Sjæl" hvor bl.a. teologiprofessor Niels Henrik Gregersen bl.a. er citeret for at

"Det, der også er galt med den økologiske skyldsbevidsthed, er, at den ikke er tilstrækkelig produktiv og ikke altid baserer sig på de positive erfaringer. For det drejer sig ikke kun om at bruge mindst muligt, men også om at se, nyde og bruge naturen mest muligt. Det vil sige, at impulsen til at gøre noget ikke skal være den negative frygt, men også den positive glæde over naturens rigdom."

Endelig har sognepræst Keld Balmer Hansen skrevet en kronik, "Kirkerne skal kæmpe for skaberværket".. Her fortæller han blandt andet om Patriark Bartolomæus af Konstantinopel, det symbolske overhoved for de ortodokse kirker:

"Sammenlignet med paven er Bartolomæus' magt begrænset. Men gennem de seneste år har han fået en kolossal betydning for miljøbevægelsen. Han er blevet en vigtig fortaler for menneskenedens beskyttelse af Guds skaberværk, og derfor har han fået tilnavnet "den grønne patriark".

Desværre er der ikke fri adgang til alle Kristeligt Dagblad artikler on-line. Man skal være abonnent for at læse både temaartiklen og kronikken. Måtte de snart ændre den politik!

Church of England Lobbyist til Bruxelles

Tak til Karen Schousboe på Folkekirkens Infocenter for at fortælle historien om at Church of England nu også sender en kirkelig lobbyist til Bruxelles hvor han skal arbejde sammen med de andre hos Konferencen for Europæiske Kirker (KEK). Der sidder i forvejen en medarbejder udsendt af den svenske og finske kirke i fællesskab. Og en der er udsendt af den skotske kirke. KEK er således ved at styrke sin position som lobby-kontor for de ikke-katolske kirker i Bruxelles. Spændende.

Når folkekirken nu ikke selv kan finde ud af at sende en derned, så kan vi heldigvis gennem vores medlemskab af KEK drage nytte af det de andre laver.

mandag den 14. januar 2008

Den skal jeg da vist lige ind og kigge på...

De britiske jesuitter er på vej i luften med en ny on-line journal som ser ud til at kunne blive spændende.

Det kan man læse om i Christianitytoday.com

De skriver bl.a.
"The state of ecumenism today, what scientists think about faith, and the European Treaty are among the topics that will be addressed as the British Province of the Jesuits launches new online journal 'Thinking Faith' this month."

Og længere nede: "Among the first contributors to the online journal—the launch of which will coincide with the Week of Prayer for Christian Unity — will be Michael Hurley SJ of the Irish Province on where our hopes for ecumenism stand now, Dan Madigan SJ on interfaith dialogue, and broadcaster and Anglican deacon, Cindy Kent, on the situation of the Church of England.

British Jesuit, Frank Turner, who is Director of the Jesuit European Office in Brussels (OCIPE), will be writing on the European treaty, while Raúl Gonzalez SJ of Venezuela and Anthony Egan SJ (South Africa) will be addressing the Chavez government and the ANC’s new leader respectively."

I min faglige sammenhæng er især det med Den Europæiske Traktat interessant. Det er et emne der har været en del fokus på også i dansk sammenhæng: Skal folkekirken have sin egen repræsentant i EU? Senest debatteret på et debatmøde på Fyn.

Jesuitterne er jo kendt for mange ting - men ikke mindst for at være nogle hårde hunde rent fagligt. Jeg har selv tidligere mødt dem i Mellemamerika hvor de står for nogle af de bedste universiteter (UCA i El Salvador) - som også har sat livet på spil, mest kendt de 10 jesuitterpræster som blev brutalt myrdet i deres senge i slutningen af borgerkrigen i El Salvador.

Det tidsskrift skal jeg vist lige se lidt nærmere på. Og det kan man gøre på fredag på www.thinkingfaith.org.

Lige nu er linket ikke så spændende