fredag den 25. januar 2008

Grønne menigheder og miljø i kirken

Kristeligt Dagblad kører stort tema om kirke og miljø i dag. Jeg er selv interviewet på forsiden i en artikel om grønne menigheder. Inspirationen til at lave grønne menigheder kommer blandt andet fra Den norske Kirke, men også kirker i Sverige, Tyskland, England og mange andre steder er stærkt engageret i miljøspørgsmål og klimadebat.

I dagens avis er der også en lang temaartikel på forsiden af "Liv og Sjæl" hvor bl.a. teologiprofessor Niels Henrik Gregersen bl.a. er citeret for at

"Det, der også er galt med den økologiske skyldsbevidsthed, er, at den ikke er tilstrækkelig produktiv og ikke altid baserer sig på de positive erfaringer. For det drejer sig ikke kun om at bruge mindst muligt, men også om at se, nyde og bruge naturen mest muligt. Det vil sige, at impulsen til at gøre noget ikke skal være den negative frygt, men også den positive glæde over naturens rigdom."

Endelig har sognepræst Keld Balmer Hansen skrevet en kronik, "Kirkerne skal kæmpe for skaberværket".. Her fortæller han blandt andet om Patriark Bartolomæus af Konstantinopel, det symbolske overhoved for de ortodokse kirker:

"Sammenlignet med paven er Bartolomæus' magt begrænset. Men gennem de seneste år har han fået en kolossal betydning for miljøbevægelsen. Han er blevet en vigtig fortaler for menneskenedens beskyttelse af Guds skaberværk, og derfor har han fået tilnavnet "den grønne patriark".

Desværre er der ikke fri adgang til alle Kristeligt Dagblad artikler on-line. Man skal være abonnent for at læse både temaartiklen og kronikken. Måtte de snart ændre den politik!

Ingen kommentarer: