mandag den 10. marts 2008

Er Lissabon-traktaten en trussel mod folkekirken?

Så kører debatten igen: Er den nye EU-Traktat en trussel mod folkekirken som vi kender den? Debatten begyndte allerede med den nu faldne Forfatningstraktat hvis Artikel I-51 fastslår at EU ikke anfægter den status kirker og trossamfund har i de enkelte medlemslande. Artiklen er uændret ført over i Lissabon-traktaten hvor den nu hedder artikel 17.

I en kronik i Kristeligt Dagblad i sidste uge (Kirken bør ikke snydes for en afstemning) argumenterer tidligere sognepræst Helge Rørtoft Madsen for at folkekirken dermed bliver underlagt EU.

Nej, svarer Karin Riis-Jørgensen i dagens avis - som citerer juraprofessor Henning Koch: ”Det fremgår soleklart af artikel 51 (nu artikel 17) i traktatudkastet, at Unionen ikke må anfægte nationale kirkers status i medlemsstaterne. Det er en artikel som positivt afgrænser unionens kompetencer”.

Også Margrete Auken har svaret under overskriften "Eu-modstander ser spøgelser". Hun benytter lejligheden til at slå et slag for et styrket demokrati i folkekirken i form af stiftsråd og kirkeråd - "Men EU kommer ikke til at blande sig i den proces – det må vi selv finde ud af."

Og i øvrigt mener jeg at de danske dagblade bør åbne for fri adgang til deres onlineudgave... Indtil det sker håber jeg at læserne af denne blog har abonnementsadgang til Kristeligt Dagblads hjemmeside.