torsdag den 27. september 2007

Kirkerne har (også) et ansvar for miljøet

På den nyligt overståede Tredje Europæiske Økumeniske Forsamling - EEA3 i Sibiu, Rumænien - var miljø og klimaspørgsmål et centralt emne.

Blandt de 2500 deltagere fra kirker i hele Europa var der generel enighed om at miljøet - bevarelsen af skaberværket - i høj grad er et kirkeligt anliggende. Mange kirker i Europa har været aktive på dette område i mange år. Den norske kirke er bare et eksempel - men af de mere aktive.

I Danmark - og i folkekirken - er vi først nu så småt begyndt at engagere os. Men samtlige danske deltagere i EEA3 var enige om at den dimension skal styrkes også i den danske folkekirke.

Sluterklæringen fra EEA3 nævner to konkrete punkter:

Kirkerne har et ansvar for at tale for - og selv praktisere - en bæredygtig livsstil. Den norske kirkes grønne menigheder er et godt eksempel på dette.

Der indføres en kirkelig fejring af skaberværket. Denne lægges i perioden 1. september - 4. oktober, alt efter hvordan det passer ind i de forskellige kirkesamfunds traditioner. I mange protestantiske kirker, herunder folkekirken, vil en fejring af skaberværket kunne tilføre noget nyt til de traditionelle høstgudstjenester - som mange steder, specielt i byerne, ikke længere har det helt store indhold og mening. Nordmændene er allerede med på denne vogn.

Debatten kører flere steder - blandt andet i Kristeligt Dagblads halv-hemmelige debatforum som desværre ikke har en rss-funktion.